Oto przepis :
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa)
3/4 szklanki mąki orkiszowej (odmierzyłam 3/4 szklanki płatków orkiszowych i zmieliłam)
1/2 szklanki mąki owsianej ( odmierzyłam 1/2 szklanki płatków wsianych i zmieliłam)
szklanka kefiru
1/2 szklanki wody
Do miski przesiałam mąkę pszenną, wsypalam zmielone płatki orkiszowe i owsiane, dolałam kefir połączony z wodą i całość wymieszałam. Na tym etapie ciasto jest raczej zwarte, ale miękkie. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut.
Po tym czasie dodałam :
1,5 łyżeczki drobnej soli
3 łyżki zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) o konsystencji jogurtu naturalnego
Całość wymieszałam dość krótko - tylko do połączenia składników*. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie krótko wyrobiłam i odstawiłam na kolejne 15 minut.
Po 30 minutach nasmarowałam długą blaszkę olejem i przełożyłam do niej ciasto, przykryłam szczelnie folią i odstawiłam do wyrastania w ciepłym miejscu. Teraz jak grzeją kaloryfery czas wyrastania jest o wiele krótszy, ale najważniejsze żeby ciasto wyraźnie podwoiło objętość - wtedy jest gotowe do pieczenia.
Piekłam najpierw 10 minut w temperaturze 210, kolejne 45 minut w 200 stopniach
Chleb utrzymuje świeżość do 3 dni
* chleb z użyciem mąk zawierających mniej glutenu nie należy zbyt długo wyrabiać, bo chleb wyjdzie gliniasty i niesmaczny
**Jeśli masz w domu młynek do mielenia np. kawy możesz w nim zmielić dowolne ziarna, kasze, ryż lub jak w powyższym przepisie płatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz