26 października 2014

Chleb mieszany-pszenno-orkiszowo-owsiany

Jak tylko znajduję czas to zastanawiam się co nowego można by upiec. Nie lubię piec ciągle tego samego chleba, więc za każdym razem staram się urozmaicać swoje wypieki. Ponieważ dawno nie używałam mąki orkiszowej chciałam ją wykorzystać do tego wypieku, ale pomyślałam, że jest dość droga, a dobrym zamiennikiem będą płatki orkiszowe - zmielone. Miałam w zapasie też płatki owsiane i kefir - więc sprawa stała się prosta - chleb mieszany. Według mnie eksperyment jest udany - chleb smaczny, kwaskowaty, miąższ lekko wilgotny, ale miękki.

Oto przepis :

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa)
3/4 szklanki mąki orkiszowej (odmierzyłam 3/4 szklanki płatków orkiszowych i zmieliłam)
1/2 szklanki mąki owsianej ( odmierzyłam 1/2 szklanki płatków wsianych i zmieliłam)
szklanka kefiru 
1/2 szklanki wody

Do miski przesiałam mąkę pszenną, wsypalam zmielone płatki orkiszowe i owsiane, dolałam kefir połączony z wodą i całość wymieszałam. Na tym etapie ciasto jest raczej zwarte, ale miękkie. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut.

Po tym czasie dodałam :

1,5 łyżeczki drobnej soli
3 łyżki zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) o konsystencji jogurtu naturalnego

Całość wymieszałam dość krótko - tylko do połączenia składników*. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie krótko wyrobiłam i odstawiłam na kolejne 15 minut.

Po 30 minutach nasmarowałam długą blaszkę olejem i przełożyłam do niej ciasto, przykryłam szczelnie folią i odstawiłam do wyrastania w ciepłym miejscu. Teraz jak grzeją kaloryfery czas wyrastania jest o wiele krótszy, ale najważniejsze żeby ciasto wyraźnie podwoiło objętość - wtedy jest gotowe do pieczenia.

Piekłam najpierw 10 minut w temperaturze 210, kolejne 45 minut w 200 stopniach






 Chleb utrzymuje świeżość do 3 dni




 * chleb z użyciem mąk zawierających mniej glutenu nie należy zbyt długo wyrabiać, bo chleb wyjdzie gliniasty i niesmaczny

**Jeśli masz w domu młynek do mielenia np. kawy możesz w nim zmielić dowolne ziarna, kasze, ryż lub jak w powyższym przepisie płatki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz