5 grudnia 2014

Zakwas czy drożdże? - oto jest pytanie

Żeby nie było, że nie lubię drożdży, ale jeśli lubisz chleby - odpowiedź jest prosta : dłużej świeży chleb - nawet do 5 dni. Zdrowy - zakwas jest naturalnym "spulchniaczem" i  ma walory smakowe. Zakwasu nie musisz kupować - przechowujesz w lodówce i w razie potrzeby dokarmiasz. Jeśli wolisz bułki - odpowiedź też jest prosta - drożdże. Właściwie stosuje się je do lekkich wypieków takich jak wyżej wspomniane bułki, chałki, czy pączki. Na pewno szybciej rośnie chleb na drożdżach niż na zakwasie, ale na drugi dzień  nie jest już taki smaczny jak w dniu pieczenia.

Ja używam drożdży głównie do ciasta na pizzę i na bułki. Pizza gości u mnie średnio raz w tygodniu, na cienkim cieście - syn lubi i mąż też polubił. Na grubszym ok. 1,5 cm wychodzi mi jak piekę ją w Lublinie, ale to też kwestia proporcji i wielkości blachy.

Ja osobiście wolę piec chleby na zakwasie - nawet ostatnio mój syn jada kanapki na pierwsze lub drugie śniadanie i nie grymasi, więc to mnie bardziej motywuje. Nie neguje wypieków na drożdżach, sama nawet  czasem wolę zjeść bułkę niż kromkę chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz