19 grudnia 2014

Kruche makowe gwiazdki



Kruche, makowe świąteczne ciasteczka.
Delikatne, chrupiące.
Fajna zabawa dla dzieci. Moje kreatywne dziecko stworzyło kruche makowe dinozaury, więc co kto woli. 
Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com


We wtorek korzystając z dnia wolnego w pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek.

Na ciasto zużyłam : 120 g mąki pszennej typ 550, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki maku, 50 g drobnego cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo chciało się połączyć dodałam około 1,5 łyżki śmietany - można dodać zimnej wody lub jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na około 2h. 

Ciasto cienko rozwałkowałam na grubość około 1 mm, foremką w kształcie gwiazdki wycinałam ciastka. Piekłam w temperaturze 180 przez 10 minut. Wystudziłam na kratce i posypałam cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło mi około 40-45 ciastek. 

Smacznego!!


Ciastka można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pudełku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz