24 grudnia 2014

Pomarańczowe babeczki z makiem

Obiecałam synkowi, że jeszcze dziś upieczemy babeczki z makiem dlatego bierzemy się do pracy. 

Pomarańcze w domu są - są, mak jest - jest, kefir był w promocji - kupiony, a pozostałe składniki są nieodłącznym elementem domowych zapasów.

Przepis jak i poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady, którą pominęłam.


Skład jest taki 


200 g. mąki pszennej
 ( ja użyłam typ 550 )
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki maku
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka o temp. pokojowej
125 g. miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki kefiru
skórka otarta z 1 pomarańczy



Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy na jasną ,puszystą masę.
Dodajemy jajka, wbijamy pierwsze - miksujemy, wbijamy drugie - miksujemy, dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz mak i miksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników.

Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut. 

Babeczki są mięciutkie, delikatne, o lekkim cytrusowym zapachu. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz