26 stycznia 2015

Chleb mieszany z suszonymi figami

Choćbym bardzo chciała to i tak pieczenie według przepisu nigdy mi nie wychodzi. Zazwyczaj albo pomylę proporcje albo zrobię coś po swojemu. Niekiedy przyznam, że takie pomyłki wychodzą na dobre wypiekom.
W tym przypadku zmieniłam długość wyrabiania - chleby z dodatkiem mąk bezglutenowych lub o niskiej jego zawartości nie powinny być długo wyrabiane.
Inspiracją na ten chleb jest przepis z książki " Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein.
Zmieniłam w nim dodatki - dodatkowo dodałam migdały oraz proporcje mąk.

Chleb jest lekko słodki, miękki w środku i aromatyczny. Ja w przepisie wyrównałam proporcje dodatków. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie chleby można dodać więcej suszonych fig niż w moim przepisie.

Oto moja wersja :

1i1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 ( przesianej)

1 szklanka mąki żytniej typ 720
łyżeczka drobnej soli
łyżeczka cukru
75 g posiekanych bakalii - suszonych fig, orzechów włoskich i migdałów ( u mnie w równych proporcjach po 25g )
1/2 szklanki maślanki
nieco ponad 1/2 szklanki ciepłej wody
2 czubate łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego (dokarmionego min. 10h przed pieczeniem)

Wykonanie :

Wszystkie składniki umieściłam w misce. Dodałam najpierw suche składniki, zakwas, maślankę i na końcu wodę. W oryginalnym przepisie jest zalecenie żeby ciasto zagniatać - ja jednak z uwagi na połączenie mąki pszennej i żytniej całość wymieszałam do połączenia składników dzięki czemu ciasto nie będzie gliniaste. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 1h. 
Ciasto jest nieco luźne, ale na upartego można z niego uformować okrągły bochenek.
Po tym czasie do nasmarowanej olejem keksówki łyżką przekładałam ciasto. Wyrównałam, wierzch posmarowałam olejem i odstawiłam przykryte folią aluminiową do właściwego wyrastania. 
Ciasto do pieczenia jest gotowe kiedy podwoi swoją objętość. 

Pieczenie :

Ponieważ ja ostatnio eksperymentuję z pieczeniem w piekarniku gazowym u mnie pieczenie chleba zajmuje długo. Ten chleb piekłam w 210 przez 1 godzinę. W przypadku piekarnika elektrycznego czas pieczenia może być krótszy. Chleb jest upieczony postukany od spodu wydaje pusty dźwięk, a wierzch jest brązowy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz