Pyszne, rozpływające się w ustach indyjskie ciasteczka z dodatkiem sezamu, kardamonu i orzechów nerkowca. Przepis znalazłam na stronie 'Kuchnia Azjatycka'. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na 24 ciasteczka:
350 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki soli
60 g białego sezamu + do posypania
250 g masła o temp. pokojowej
280 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
2 łyżki mleka
orzechy nerkowca
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i sezam. Odstawiamy na bok.
2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko oraz mleko, a następnie partiami wsypujemy mąkę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej i układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłyną się na boki. W każde ciasteczko wciskamy po 3 orzechy nerkowca i posypujemy jeszcze odrobiną sezamu. Pieczemy 20 minut. Wyciągamy, studzimy 15 minut na blaszce, a następnie przekładamy na kratkę do studzenia do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)