Smakowita, słodko pikantna zupa z kukurydzy z odpowiednią dawką białka. Sycąca i w niczym nie przypominająca dietetycznych zupek. A jednak!
Przepis na 2 osoby.
Potrzebujesz:
500 ml wywaru z włoszczyzny
200 g kukurydzy konserwowej
200 g kukurydzy konserwowej
200 g piersi z indyka
1 cebula
2 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
odrobina szczypiorku
sól
pieprz
można dodać chilli
1 cebula
2 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
odrobina szczypiorku
sól
pieprz
można dodać chilli
Co robić?
1. Obraną włoszczyznę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować - Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem.
2. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i jeszcze chwilę smażyć.
3. Podsmażone warzywa dodać do 500 ml wywaru. Dodać pokrojone mięso, połowę kukurydzy i zagotować.
4. Zupę zmixować blenderem. dodać sól i pieprz do smaku (i np. chilli)
5. Dodać resztę kukurydzy.
6. Podawać ze szczypiorkiem.
6. Podawać ze szczypiorkiem.
Może być dobre, spróbuję! PS. jak trzymałaś aparat?;-) sąsiadko-teściowa
OdpowiedzUsuńna czapce ;-)
UsuńWspaniala zupa! Czesto brakuje mi pomyslow, jak stworzyc zupe - danie glowne, aby zapewnic jej wszystkie odpowiednie skladniki odzywcze. Dzieki za przepis i inspiracje!
OdpowiedzUsuńjak ugotujesz, daj znać co myślisz ;-)
Usuń