piątek, 22 maja 2015

Makowa Panienka

Składniki:
  • ciasto makowe:

  • 0,5 kubka mąki pszennej
  • 1 kubek cukru
  • 0,5 kubka suchego maku
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 białek
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ciasto biszkoptowe:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
1 op serka mascarpone ( 250g)
5 łyżek cukru pudru
1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml)
1 duży kieliszek adwokatu
 
Dekoracja:
1 galaretka agrestowa
Przygotowanie:
  • masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia
  • piekarnik nastawiamy na 200"C
  • przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka bijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło
  • ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut
  • następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy do miski i ucieramy na niskich obrotach miksera na gładką masę, stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy na złoty kolor
  • w międzyczasie przygotowujemy nasz krem: śmietanę ubijamy z cukrem, serek łączymy z adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:)
  • galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki 
  • Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem
  • w biszkopcie wycinamy dziurki kieliszkiem, układamy na samej górze naszego ciasta, dziurki uzupełniamy oczkami z galaretki:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz