Kotlety mielone “kiszone”

dodane przez Anett
Do tej pory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie, papryka jest tylko na kolor i przełamanie smaku – wyszły przepyszne! 🙂 zagoszczą na stałe 🙂

 

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2-3 większe ogórki kiszone
1/2 papryki czerwonej
1/2 kostki sera feta
1 jajko
7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania)
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii
szczypta kminku
Sposób przygotowania:
Na tarce o grubych oczkach ścieramy
ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych).
Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy,
dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy.
Z masy formujemy
zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu (żeby w środku się
upiekły).

 

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu