Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Placuszki z cukinii i ziemniaka (dla dzieci)

Placuszki z cukinii i ziemniaka (dla dzieci)

dodane przez Anett
Takie placuszki podałam Córeczce dopiero, gdy skończyła roczek – sama już je (oczywiście nie wszystko), więc często przygotowuję Jej coś “w sam raz w rączkę”. A nie chciałam wcześniej (niby mogłam) ze względu na to, że jest to jednak obiad smażony.
W wersji dla dorosłych należy bardziej doprawić do smaku.

 

Składniki:
1 mała cukinia
1 średni ziemniak
1 jajko
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy wraz ze skórką na drobnych oczkach tarki. Oprószamy pół szczypty soli i odstawiamy, aby puściła sok – odsączamy. Ziemniak obieramy, myjemy i ścieramy na papkę (jak na bliny). Solimy pół szczypty i odciskamy nadmiar płynu. Warzywa przekładamy do jednej miski, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i doprawiamy odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki wykładając masę łyżką i lekko spłaszczając. Powinny być rumiane z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu. Odsączamy na ręczniku papierowym.

 

 

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Beata Kuśmirek 9 kwietnia 2015 - 06:19

Moja familia uwielbia takie placuszki z cukinii 🙂 Pyszności!!!

Reply
admin 14 kwietnia 2015 - 19:13

Ja też lubię 🙂 ale rzadko u mnie są, bo Mąż woli tradycyjne bliny 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu