poniedziałek, 30 grudnia 2013

Schabowe z pieczarkami i cebulką


Urozmaicenie klasycznego schaboszczaka - wersja "na bogato" z pieczarkami i cebulką. Tymczasem zabrałam się już za przygotowania sylwestrowych potraw. Golonka w piwie jest już w piekarniku, a klopsiki z pieczarkami są już ostatecznie przygotowane, zwarte i gotowe czekają na sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również  deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki. Przygotuję również gołąbki w kapuście pekińskiej oraz siekane kotleciki, być może już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe drinki. 
A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani?

Składniki
  • 70 dag schabu bez kości
  • 30 dag pieczarek 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Panierka
  • 2 jajka
  • mąka 
  • bułka tarta
Sposób
Schab pokroić na plastry, rozbić, doprawić. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle. Na rozbite plastry schabu układać na jednej połówce przyrządzony farsz, złożyć na pół, obtoczyć kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz