czwartek, 2 stycznia 2014

Śledzie ze śmietaną i pietruszką


Moje tegoroczne sylwestrowe śledziki, niezwykle prosta i pyszna zakąska.

Składniki
  • 0,5 kg śledzi solonych
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 mała cebula
  • pęczek pietruszki
Sposób
Śledzie wymoczyć około 1,5 godziny, pokroić w paseczki, porozkładać na płaskich podłużnych talerzach, układając 2 rzędy pasków. Od zewnętrznych stron śledzi łyżką nakładać ukwaszaną śmietanę, posypać ją cienko pokrojoną w półksiężyce cebulką oraz drobno posiekaną pietruszką. 




Wigilia 2013

2 komentarze:

  1. Jak świetnie podane! Rzeczywiście sylwestrowe :) Bardzo lubię śledzia, a zwłaszcza w śmietanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna i smaczna propozycja,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń