środa, 13 maja 2015

CEBULARZE LUBELSKIE


Czyli drozdzowe buleczki  z duszona cebula I makiem .
Jedliscie kiedys takie ?? Ja jestem z Lubelszczyzny wiec dla mnie taki cebularz to nic specjalnego, ale znam wielu ludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali .
Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J






SKLADNIKI:

Ciasto:
-1 kg maki pszennej
-500 ml mleka
-100 g drozdzy
- 2 zoltka
-100 ml oleju
-2 lyzki cukru
-4 lyzki soli

Farsz:
-5-6 sporych cebul
-100 g masla
-2 lyzki maku
-1 lyzka oleju
-sol i pieprsz
Folia aluminiowa lub papier do pieczenia ,do wyłożenia blachy .
Bialko z jaj które nam zostanie, będzie potrzebne do smarowania cebularzy przed włożeniem do piekarnika.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z 3 lyzek maki, cukru, drozdzy i nie pelnej szklanki cieplego mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce.
Make przesiewamy, dodajemy sol, rozczyn, zoltka, reszte cieplego mleka i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu az zacznie ladnie odchodzic od rak. Jeżeli będzie taka potrzeba można dodac wiecej mleka lub maki. Ciasto przykrywamy scierka i zostawiamy na 1 godzine w cieplym miejscu do wyrośnięcia.
W  czasie gdy ciasto będzie wyrastac, robimy farsz.
Cebule obrac, pokroic na poltalarki, lekko posolic i podsmażyć na masle  ok. 5 minut , pozniej zmniejszyc ogien , dodac troszeczke wody i dusic do miękkości (woda musi odparowac)
Pod koniec duszenia dodac do cebuli około 2 lyzki maku i dusic jeszcze 2 minuty.
Doprawic do smaku.
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C
Wyrosniete ciasto podzielic na około 20 czesci (kulki)  i rozwałkować.
Nakladamy farsz i tak przygotowane do pieczenia  buleczki zostawiamy na około 15-20 minut, aby jeszcze troche wyrosły, smarujemy rozmaconym bialkiem i pieczemy 15 minut.

Najlepiej smakuja cieple , posmarowane maslem J

Brak komentarzy: