Składniki dla dwóch osób:
300 g surowych krewetek
50 ml oliwy z oliwek
szczypta białego pieprzu
sól
2 garście spaghetti
kilka liści czosnku niedźwiedziego
butelka różowego wytrawnego wina (do dania 50 ml, resztą umil sobie wieczór)
ZAMARYNUJ KREWETKI, mieszając je w misce z oliwą z oliwek, solą, białym pieprzem i winem (50 ml). Przykryj filia śniadaniową i odstaw do lodówki na 10-15 minut. Jeśli masz proszoną kolację to lepiej krewetki obierz. Ja mogłam się babrać przy stole, więc tylko usunęłam przewód pokarmowy.
USTAW DUŻY GARNEK, zagotuj wodę na makaron, ugotuj go według przepisu, powinien być lekko twardawy.
W TYM SAMYM CZASIE ROZGRZEJ PATELNIĘ na średnim ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć krewetki i smaż przez około 2 minuty kilka razy obracając.
ODCEDŹ MAKARON I DODAJ DO KREWETEK, przez około minutę podsmażaj, to bardzo ważne. Chodzi o to, żeby makaron "napił się" tego sosu. Bardzo to podnosi smak.
Piekne zdjecia.Przepis genialny,wino dobre." PRAWDZIWA CNOTA KRYTYK SIE NIE BOI"
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pewnie, że się nie boi :)
Usuń