wtorek, 21 stycznia 2014

Tarta z porem i szpekiem


Pikantna tarta z porami ze względu na walory smakowe i odżywcze ( zawiera spoooro kalorii) może posłużyć za cały posiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno,  więc doskonale nadają się na piknik lub brunch.

Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta,  boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej. Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą jest gęste nadzienie z jajek , śmietany  lub mleka czy sera.

Na spód tarty możemy wybrać:  ciasto chlebowe, kruche lub francuskie.  Nie zawsze jednak moża ich użyć zamiennie.
Ciasta chlebowego użyjemy przy farszu warzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć.  

W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone pory, a całość lekko złagodziłam delikatną ricottą.  Wśród składników na farsz nie ma soli, ponieważ szpek jest już sam w sobie dosyć słony.



Tarta z porem i szpekiem
Ciasto:
250 dag mąki
120 dag masła
2-4 łyżki lodowatej wody
1 jajko
sól

Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy jajko, sól i trochę lodowatej wody. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min.

Nadzienie:

250 gr serka ricotta
2 duże pory
100 g tyrolskiego szpeku w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku)
1/3 szklanki bialego wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry)
4 jajka
70 gr startego żółtego sera ( u mnie ementaler)
3 łyżki gęstej śmietany
gałka muszkatołowa
pieprz

Pory myjemy i kroimy na kawałki. Następnie dusimy do miękkości na łyżce tłuszczu. Do miekkich porów dodajemy pokrojony na małe kawałeczki szpek. W przypadku boczku, należy najpierw podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy.


Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania spodu.   
Tartę dekorujemy pierścieniami pora i szpekiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 40 minut.



1 komentarz: