piątek, 8 maja 2015

Prosty dorsz na pieczarkach

Dorsz doprawiony tylko solą i pieprzem, obsmażony i podany z smażonymi pieczarkami to klasyka. Do tego domowe frytki.



Czas:30 minut

Składniki:

2 porcje filetów z dorsza
2 duże pieczarki
kilka małych pieczarek
olej do smażenia
1 łyżka masła
mąka do oprószenia ryby
sól do doprawienia
pieprz czarny mielony do doprawienia

Rybę i pieczarki przygotowujemy jednocześnie.
Osuszone filety lekko posypać pieprzem ( solić po usmażeniu).
Oprószyć mąką.
Z dużych pieczarek wykręcić ogonki. razem z pozostałymi pieczarkami pokroić w plasterki.
Duże pieczarki obsmażać na rumiano na małej ilości oleju. Dołożyć resztę pieczarek.
Gdy pieczarki będą rumiane dołożyć masło.
Dorsza usmażyć na rumiano . Posolić.
Podawać z domowymi frytkami które przygotowujemy odpowiednio wcześniej i trzymamy w piekarniku.

Tyle, że jeśli chodzi o surówkę zrobiłam nietypowo- zamiast kiszonej kapusty- marchewka.

Brak komentarzy: