Witamy cieplutko! To już nas trzynasty wpis! Pomimo, że
trzynastka brzmi pechowo, to akurat dziś jesteśmy pewne, że nie ma to nic
wspólnego z czymś złym. Na dzisiaj przyszykowałam coś nietrudnego i w sam
raz na obiad. Pomysł narodził się wczoraj wertując stosy książek kucharskich w
poszukiwaniu inspiracji.. Moje myśli chodziły wokół pizzy, ale z uwagi na to,
że pizza jest bardzo często spotykana na blogach postanowiłam upiec jej
mniejszy odpowiednik jakimi są – pizzerinki! Nie różniłyby się może znacznie od
swojej „większej siostry” gdyby nie ciasto, w którym głównym składnikiem zaraz
po mące jest.. twaróg! Rewelacyjną pizzę na grubym cieście z dodatkiem twarogu
znam od dawna, ponieważ ma ją w zwyczaju robić moja mama. Jednak w tym wydaniu
smakuje zupełnie inaczej.. O smakowitości pizzerinek w dużej mierze decyduje
również „polewa” jajeczno-mleczna, która po upieczeniu przybrała chrupiącą
skórkę, a pod spodem w towarzystwie fety
i goudy utworzyła apetyczną lekką „pierzynkę” śmietanowo-serową rozpływającą
się wręcz w ustach. Jest bardzo ciekawa i na pewno wypróbuję ją do innych
słonych wypieków.
Składniki na pizzę, jak i na te właśnie pizzerinki można
dobrać oczywiście wedle własnego gustu – to jest jedynie moja propozycja.
Zapraszamy!
Składniki (na 8-9 sztuk,
w tartaletkach o średnicy 15cm):
Ciasto:
280g mąki pszennej
200g twarogu półtłustego
7 łyżek oliwy z oliwek
1 jajko
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Łyżka kurkumy – głównie dla koloru
Szczypta soli
Farsz pierwszy (na
połowę pizzerinek):
Pół słoika suszonych pomidorów
Pół słoika czarnych oliwek
Pół słoiczka kaparów
Garść słonecznika
Połówka czerwonej cebuli
1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej
Ok.50 g startej goudy
1/3 opakowania sera feta
Farsz drugi (na drugą
połowę pizzerinek)
3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej
Pół papryki czerwonej
Ok. 150g pieczarek
Pół czerwonej cebuli
50g. startej goudy
1/3 opakowania sera feta
„Polewa” jajeczno –
mleczna:
3 jaja
150ml mleka
100g śmietany 18%
Sól i pieprz
Dowolne zioła : u mnie prowansalskie
+ dodatkowo: liście
rukoli do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W dość sporej misce umieszczamy twaróg, dodajemy oliwę z oliwek, sól i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i również mieszamy. Mąkę z sodą przesypujemy do składników mokrych i miksujemy mikserem na wolnych obrotach aż do połączenia składników, kolejno zagniatamy dłońmi na gładkie, elastyczne ciasto. Kulkę ciasta rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min lub do zamrażarki na ok. 15 min.
- Kolejno piekarnik nagrzewamy do 190*C i zaczynamy przygotowywać składniki na wierzch: pomidory, oliwki, kapary i mozarellę odsączamy z zalew na sicie. Następnie cebulę kroimy w piórka ( w celu pozbycia się goryczki możemy ją wcześniej sparzyć i wymoczyć we wrzątku) . Oliwki, pomidory suszone, pieczarki kroimy na pół, natomiast szynkę na ćwiartki. Paprykę i mozarellę kroimy w plastry. Goudę ścieramy na tarce. Jeśli mamy ochotę na prażony słonecznik – możemy go uprażyć na patelni z odrobiną oliwy, ja wykorzystałam słonecznik „surowy”. - Jak już mówiłam wcześniej jest to jedynie moja propozycja, każdy tutaj może poszaleć wedle własnych upodobań smakowych! (;
- Następnie zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu.
- Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem lub innym tłuszczem. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na cienką grubość ok.1-1,5cm. Dzielimy na osiem równych części i wylepiamy formy. Finalnie na ciasto wykładamy składniki, posypujemy startym serem, oprószamy serem feta i zalewamy „polewą” jajeczną. Pieczemy od 25 do 30min. Po wyjęciu z piekarnika pizzerinki przybieramy liśćmi rukoli lub innymi preferowanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz