Przepis na… – Panzanella, czyli toskańską sałatkę

Panzanella zwana także panmolle to jedna z najpopularniejszych sałatek z chleba i pomidorów. Znana z pewnością już od XVI wieku, jednakże przez długi czas głównym składnikiem była cebula. Najpopularniejsza w Toskanii, Marche i Umbrii. W każdą pierwszą niedzielę lipca w Monterotondo odbywa się święto panzanelli.

bti

Rozgrzewamy w rondlu oliwę, dodajemy pokrojony w dużą kostkę czerstwy chleb (można także wcześniej rozmoczone kostki chleba ugnieść w misce z rozmarynem i oregano). Trzymamy na ogniu dopóki chleb nie zrumieni się, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy oliwy.

W naczyniu mieszamy zdjęty z patelni chleb, pokrojone w kostkę soczyste pomidory (wskazane koktajlowe), czerwoną cebulę, kapary, czosnek i bazylię. Posypujemy grubo zmielonym kolorowym pieprzem i polewamy vinaigrette (3 łyżki oliwy mieszamy z łyżką octu oraz szczyptą soli.

Przed podaniem trzymamy co najmniej pół godziny w chłodnym miejscu, aby aromaty składników wymieszały się. Wybornie smakuje posypane parmigiano reggiano.

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Panzanella, czyli toskańską sałatkę

Dodaj komentarz