niedziela, 3 maja 2015

PULPECIKI (z mięsa z rosołu)

PULPECIKI (z mięsa z rosołu)




Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne…
 
 
SKŁADNIKI:
Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion
 
 
WYKONANIE:
mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać – formować kulki wielkości orzecha włoskiego – każdą kulkę lekko obtaczać w mące ziemniaczanej – wrzucać na gotujący się bulion lub wodę – gotować ok. 3 minut – wyjąć na talerz
 
 
PODAWAĆ:
- jako danie obiadowe pełne,
- w sosie beszamelowym, łagodnym pomidorowym,
- z pieczywem jako danie śniadaniowe lub kolacyjne.
 
 
UWAGI:
- sos beszamelowy przygotowujemy na rosole, w którym gotowały się pulpeciki,
- do gotującego się rosołu, po wyjęciu pulpecików możemy dodać drobno posiekaną pietruszkę i zagotować ją,
- zagęszczamy go mąką ryżową,
- zabielamy odrobiną (pół łyżeczki) majonezu, lub jeśli ktoś może to chudym mlekiem,
- pulpeciki możemy także  ugotować na wodzie, wtedy sos będzie bardzo chudy, co w początkowej fazie diety jest dość istotne.
 
 
ZAJRZYJ pod LINKI:
https://www.facebook.com/1554267551464141/photos/a.1554276598129903.1073741827.1554267551464141/1836265303264363/?type=1&theater

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz