sobota, maja 02, 2015

Krupnik

Krupnik, to zupa prostsza od wykonania rosołu, a ja go uwielbiam, za jego prostotę i smak no i konsystencję, którą buduje w nim kasza!
Dziś ugotowałam taką na kaczce, a kaczka tłusta, a więc nośnika smaku było wiele :)))))))))

Potrzebujemy:
  • porcja na zupę z kaczki, ja miałam szyję ze skórą i żebra
  • 2 litry wody
  • 2 ziemniaki,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przyprawy naturalnej bez glutaminianu sodu i soli od Rafex
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Kaczkę nastawiamy z wodą, liściem laurowym i zielem angielskim, gotujemy godzinę do półtorej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę naturalną, ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę jęczmienną, sól i pieprz, gotujemy jeszcze przez 30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger