piątek, 24 kwietnia 2015

SMAZONY SCHABOWY BEZ PANIERKI


I


DUSZONA MARCHEWKA Z CEBULA I KONCENTRATEM POMIDOROWYM


Lato zbliza sie WIELKIMI krokami ...
Czas zabrac sie za swoja figure :)
Zgubic troszke kilogramow, ktore zostaly po zimie.
Hmm... a moze po prostu ktos z Was chce pozbyc sie tluszczyku z boczkow :)??
Przez najblizszy czas zamierzam wstawiac glownie dietetyczne i zdrowe, ale rowniez bardzo smaczne potrawy.
Slowo "DIETA" kojarzy sie ludziom glownie z gotowanymi potrawami bez smaku i ze znikomymi ilosciami na talerzu.  Sprobuje przekonac wszystkich, ktorzy tak mysla, ze sa w bledzie.

Na dole przepis :)

SCHABOSZCZAK !! :D :D :D




Skladniki:
- 4 plastry schabu ( ok 100-120g jeden)
-oliwa z oliwek lub olej

-ziola prowansalskie, pieprz, sol, papryka slodka
-4 duze zabki czosnku

Sposob przygotowania:
Schaby pluczemy , odcinamy tluszcz i lekko rozbijamy.
Czosnek obieramy, kroimy w platerki.
Do miski lejemy okolo 7-8 lyzek oliwy/oleju i dodajemy przyprawy oraz pokrojony czosnek, mieszamy .
Schab wkadamy do marynaty i chowamy do lodowki na ok 2 godzin.
Na rozgrzanej suchej patelni ukladamy schaby i smazymy na srednim ogniu.








DUSZONA MARCHEWKA

Skladniki:
-5 sporych marchwi
-1 duza cebula
-5-6 kopiatych lyzeczek koncentratu pomidorowego
-ziele angielskie, lisc laurowy, sol, pieprz, papryka slodka, papryka ostra
-1 lyzka oliwy

Sposob przygotowania:
Marchewki myjemy, obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w piorka.
Do garnka dodajemy oliwy i smazymy cebule.
Gdy cebula bedzie pol twarda, dodajemy marchew, lisc laurowy, ziele ang.
Dolewamy okolo szklanki wody i dusimy pod przykryciem na malym ogniu do miekkosci, mieszajac od czasu do czasu.
Uzupelnic w razie potrzeby ilosc wody.
Gdy marchew bedzie miekka dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku sola, pieprzem, papryka slodka i ostra .



Schab i marchewke mozna podac tak jak ja z ziemniakami, ale mozemy podac je rowniez z kasza czy ryzem lub zjesc bez dodatku skrobiowego. 


SMACZNEGO ROBACZKI :) 

Brak komentarzy: