Przepis na…. – Prosciutto con melone, prawdziwie włoską przystawkę

Połączenie słodkości melona i prosciutto? Czemu nie!

Ta popularna, włoska przystawka bazuje na różnicy smaków i konsystencji. Właśnie dlatego, aby prosciutto crudo con melone wyszło jak najlepsze, niezbędne jest użycie możliwie najsłodszego owocu.

bti

Przyrządzenie jest proste jak nawierzchnia Autostrada del Sole!

Z przekrojonego na pół melona wybieramy nasiona. Następnie kroimy go na kolejne cząstki i pozbawiamy skórki. Gotowe kawałki owijamy prosciutto i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!

Dla urozmaicenia, po przecięciu owocu na pół i wybraniu nasion, można wykroić „melonowe kulki”, które owinięte szynką będą wyglądały jeszcze efektowniej. Dla niektórych idealnym dodatkiem jest plasterek mozarelli.
Smacznego!

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na…. – Prosciutto con melone, prawdziwie włoską przystawkę

Dodaj komentarz