Nadszedł sezon truflowy, a ostatnie opady deszczu spowodowały, że właściciele lagotto romagnolo* szykują smycze…
My szykujmy podniebienia.
Kasztany (100 gr) gotować w lekko osolonej wodzie przez 30-40 min. Po ostudzeniu, posiekać je na jak najdrobniejsze kawałki i zmieszać z ricottą, parmezanem i żółtkiem. Do smaku przyprawić solą i pieprzem. Rozwałkować cieniutko dowolne pierożkowe ciasto, nałożyć farsz i zawijać.
Równocześnie przyrządzamy krem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wrzucamy pokrojoną w plasterki truflę (ewentualnie ekstrakt truflowy ze słoiczka) i podsmażamy je przez kilka minut, uważając aby całość nie przypaliła się.
Po krótkim gotowaniu, pierożki ravioli polewamy gotowym kremem.
Jedna uwaga do wpisu “Ravioli z serem ricotta i kasztanami w kremie maślano-truflowym”