Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 1h
Składniki na konfiturę malinowo-żurawinową:
- 250g świeżych lub mrożonych malin
- 100 g suszonych żurawin
- 2 łyżki miodu
Składniki na gruszki:
- 3-4 gruszki, umyte, przekrojone na pół
- 0,5l wody
- 150ml białego wina półsłodkiego
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
- Konfitura malinowo-żurawinowa: Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.
- Gruszki: Wydrążamy gniazda gruszek (stworzą zagłębienia na nadzienie). Wodę, wino i cukier zagotowujemy. Wkładamy gruszki do płynu i gotujemy 7-12 minut do momentu, aż będą miękkie.
- Osuszamy na ręczniku jednorazowym. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i pieczemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i nadziewamy konfiturą. Podajemy z listkiem mięty.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/gruszki-z-grilla-nadziewane-konfitura-malinowo-zurawinowa