Spritz – orzeźwiający smak Italii

Spritz, zwany także Spritz Veneziano, jest jednym z najpopularniejszych drinków w północnych Włoszech. Jego historia sięga czasów habsburskiej zwierzchności nad okolicami Wenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość mocnych i wyrazistych win, przybysze z monarchii austriackiej prosili o dolewanie do nich wody (niem. spritzen).

spritz

Początkowo spritz był więc jedynie mieszanką białego lub czerwonego wina i świeżej wody. W pierwszej dekadzie XX wieku zastąpiła ją wysoko-gazowana woda z nowego wynalazku – syfonu. Dzięki temu, spritz mógł powstawać na bazie niegazowanych win. Mimo wszystko, do dnia dzisiejszego za najlepiej pasujący trunek do drinka uważa się właśnie Prosecco.

Jako wzbogacenie smakowe często używa się Aperolu lub Campari (warto spróbować także Blue Curaçao). Właśnie orzeźwiający smak i wspaniała barwa Spiritza z Aperolem są nieodłącznym fragmentem włoskiego wspomnienia.

spritz

Aby przyrządzić wybornego Spritza w szklance należy wymieszać: 

60 ml Prosecco

40 ml Aperolu

wody sodowej

plasterek pomarańczy lub cytryny

lód

2 uwagi do wpisu “Spritz – orzeźwiający smak Italii

Dodaj komentarz