Spritz, zwany także Spritz Veneziano, jest jednym z najpopularniejszych drinków w północnych Włoszech. Jego historia sięga czasów habsburskiej zwierzchności nad okolicami Wenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość mocnych i wyrazistych win, przybysze z monarchii austriackiej prosili o dolewanie do nich wody (niem. spritzen).
Początkowo spritz był więc jedynie mieszanką białego lub czerwonego wina i świeżej wody. W pierwszej dekadzie XX wieku zastąpiła ją wysoko-gazowana woda z nowego wynalazku – syfonu. Dzięki temu, spritz mógł powstawać na bazie niegazowanych win. Mimo wszystko, do dnia dzisiejszego za najlepiej pasujący trunek do drinka uważa się właśnie Prosecco.
Jako wzbogacenie smakowe często używa się Aperolu lub Campari (warto spróbować także Blue Curaçao). Właśnie orzeźwiający smak i wspaniała barwa Spiritza z Aperolem są nieodłącznym fragmentem włoskiego wspomnienia.
Aby przyrządzić wybornego Spritza w szklance należy wymieszać:
60 ml Prosecco
40 ml Aperolu
wody sodowej
plasterek pomarańczy lub cytryny
lód
Super propozycja, na pewno wypróbuje 🙂
PolubieniePolubienie
Koniecznie!
PolubieniePolubienie