Papaja i whisky w jednym, pysznym, zdrowym lodowym drinku, który ma na imię Slushy

Domyślam się, że kiedy niebawem przyjdzie do Polski letni, parny upał będziecie potrzebowali nieco ochłody podczas grilowych imprez na świeżym powietrzu. Lód w Polsce nie jest artykułem pierwszej potrzeby więc pewnie drinki typu slushy nie są zbyt populare. Tak czy inaczej koniecznie musicie wypróbować mój przepis, ponieważ ten drink nie tylko ochłodzi was od środka, ale także dostarczy wam dziennej dawki zdrowych kalorii pochodzących z owoców. To drink opracowany przeze mnie specjalnie dla kaliforniskiej młodzieży, która ceni sobie zabawę, ale jednocześnie i zdrowie. Popijając slushy ze zmrożonej z papają whisky, nie narazicie swojej wątroby i idealnej, plażowej figury na żaden uszczerbek. Jedna porcja slushy z mojego przepisu zawiera prawie pełną dawkę owocowgo błonnika, którą powinna spożywać dziennie dorosła osoba. Na dodatek pijąc zdrowe owoce, poczujecie lekką, tropikalną fazę. Zupełnie jakbyście byli na egzotycznych wakacjach.

03 06 15 papaya whisky slushy (20) FP

Lodowy drink z whisky i papają

Składniki (na 1 osobę): 

  • 1 szklanka zimnej, świeżej papai pokrojonej w małe kostki (można umieścić je w zamrażarce na ok. 30-60 minut)
  •  sok z 1 dużej pomarańczy (lekko zmrożony)
  • ½ łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
  • 50 ml whisky
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 duże kostki lodu
  • czereśnie koktailowe Maraschino
  1. Zebrać razem wszystkie składniki.
  2. W blenderze, wymieszać z papaję, sok i skórkę z pomarańczy, miód, whisky i kostki lodu (do uzyskania gładkiej lodowej konsystencji); jeśli konsystencja jest zbyt wodnista, wstawić do zamrażarki na 20-30 minut.
  3. Podawać w dużym pucharze zwieńczonym czereśnią Maraschino.

Na zdrowie.

To read this in English, click here: „The healthy spring break slushy cause drinking whisky can be good for you too”

03 06 15 papaya whisky slushy (67) FP

 

 

4 Comments

Dodaj komentarz