Czosnek niedźwiedzi odkryłam dość niedawno, ale pokochałam od razu :)
Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt.
Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup.
U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu.
Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną.
Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich wędrówek ;)
Lepiej kupić sobie sadzonki i hodować choćby na balkonie.
U mnie już rośnie :) |
SKŁADNIKI:
garść liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
3-4 łyżki oleju (użyłam z włoskich słoneczników)
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
opcjonalnie ząbek czosnku, dla wzmocnienia smaku
A jak to zrobić:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chcemy uzyskać pesto do smarowania pieczywa, należy zmniejszyć ilość oleju.
Makaron już czeka :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz