poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pieczone udka z kurczaka 


Poniedzialek....

Chyba nikt nie lubi poniedzialkow a ja tak :D
No moze nie zawsze, bo czasami po intensywnie spedzonym weekendzie poniedzialek jest  udreka.
Ze wzgledu na to, ze mieszkam obecnie w UK, wyplaty sa cotygodniowe :) i dzieki temu w poniedzialki moja lodowka peka niemalze w szwach po weekendowych zakupach . Mam wtedy wiele mozliwosci :)
Tylko przebierac w produktach i ukladac sobie w glowie potrawe .
Dzis postanowilam zrobic pieczone udka z kurczaka :) i nie z  "Pomysl na..." o nie !!!
Mieszanke przypraw skomponowalam sama a do pieczenia uzylam folii aluminiowej zamiast worka.

Oprocz dzisiejszych obiadowych udek zrobilam rowniesz smakowita salatke z salaty lodowej .
Mniaaaam :D uwielbiam salatki . Czasami zywila bym sie tylko nimi.
Przepis na salatke znajdziecie pod przepisem na udka :) . Mam nadzieje ,ze ktos z Was skusi sie na ktoras z moich potraw i bedzie smakowala :)

Pieczone udka z kurczaka

Ja robie obiady dla 2 osob :) dla mnie i mojego faceta wiec podam skladniki na 2 porcje a jezeli chcesz zrobic wiecej po prostu pomnoz ilosc skladnikow.

SKLADNIKI:
-2 cale udka z kurczaka
-olej lub oliwa z oliwek
-przyprawy
sol, pieprz, majeranek, tymianek, ziola prowansalskie, rozmaryn, slodka czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany( moze byc swiezy), suszona natka pietruszki, suszony koperek, ostra czerwona papryka w proszku.
Folia aluminiowa do pieczenia.

SPOSOB PRZYGOTOWANIA:

Udka myjemy , pozbawiamy resztek pior, pluczemy i osuszamy .
W miseczce mieszamy po 1 plaskiej lyzeczce przypraw z okolo 7-8 lyzkami oleju lub oliwy.
Obtaczamy udka w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodowki na co najmniej 2 godziny (ja zazwyczaj przygotowuje kurczaka okolo 5-6 godzin przed pieczeniem).
 Nastawiamy piekarnik na 180 stopni .


Na blaszy z piekarnika rozwijamy folie, ukladamy na niej udka, przykrywamy drugim kawalkiem folii i zawijamy boki. Robimy cos w rodzaju szczelnej koperty.
Wykalaczka lub igla naklowamy koperte w kilku miejscach, aby powietrze ze srodka mialo ujscie.
Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do piekarnika i pieczemy 1 godzine .
Smacznego :)


PS. Pamietaj, aby folie ukladac blyszczaca strona do miesa a matowa do zewnatrz. Matowa strona wchlania cieplo a blyszczaca je odbija i nie pozwala wydostac mu sie ze srodka .

Jezeli chcesz, aby udka mialy chrupiaca skorke  przestaw temperatur ze 180 na 200 stopni, okolo 15 minut przed koncem pieczenia, rozerwij koperte i odkryj udka . 

Przepraszam za brak zdjecia, ale padl mi telefon i nie mialam jak zrobic.
Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo. 



Salatka z lodowej salaty z lekkim sosem czosnkowym.




SKLADNIKI:
-Salata lodowa
-Papryka czerowna
-2 pomidoty
-1 mala cebula
-kilka rzodkiewek
-ogorek szklarniowy
-1/2 puszki kukurydzy
-kilka oliwek (nie koniecznie)
- 4 jajka
SOS:
-4  lyzki majonezu (ja uzywam light)
-4 lyzki jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki zimnej wody
przyprawy
-sol,pieprz,czosnek granulowany i swiezy, koperek suszony lub swiezy



Sposob przygotowania:



Salate lodowa rwiemy na kawalki , papryke i pomidory kroimy w kostke , ogorka, rzodkiewke i cebule kroimy w poltalarki, kukurydze odcedzamy z zalewy , oliwki odcedzamy i kroimy w polowki, jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Do miski wrzucamy wszyskie warzywa.

Do miseczki wlewamy wode. Dodajemy majonez, jogurt i okolo 4-5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske.
Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu .
Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem .


Sos dodajemy do miski z salatka i delikatnie mieszamy ,
Ugotowane i ostudzone jaja obieramy i kroimy w "kostke" .
Jaja dodajemy do salatki .
Salatke jeszcze raz, ale bardzo delikatnie mieszamy.

To jest jedna z moich ulubionych salatek :) Mam nadzieje ,ze i Wam bedzie smakowala :) 

Brak komentarzy: