poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pierogi z perliczki

  • mięso z perliczki gotowanej,
  • Ciasto na pierogi z żółtkami:
  • 300 g mąki pszennej „00”,
  • 5 żółtek,
  • 20 ml oleju,
  • 1 łyżeczka od kawy soli,
  • ciepła woda – około 70 ml,
Mięso z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również grzyby.
Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut.



zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz