czwartek, 23 kwietnia 2015

ŁoSOŚ w SOSie WINOgronowO- jabłkOWYM

Składniki:
na 4 porcje
  • 4 kawałki fileta z łososia
  • kubek białych winogron
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • kubek półwytrawnego białego wina
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • kubek śmietany kremówki
  • pieprz
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 kulka mozzarelli
  • kubek tartego parmigiano reggiano
  • oregano
  • 1 op makaronu cavatappi
Przygotowanie:
  • wstawiamy wodę na makaron
  • łososia oprószamy pieprzem, liskami tymianku, odstawiamy
  • mozzarellę kroimy w drobną kostkę, wymieszać z oregano, pieprzem, dolać śmietanę
  • jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, winogrona myjemy, kroimy na połóweczki
  • na gorącej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy jabłka, dosypujemy cukier, karmelizujemy,  dokładamy winogrona, zalewamy winem, doprawiamy tymiankiem, gotujemy od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy 2 łyżki zimnego masła
  • łososia smażymy na pergaminie posmarowanym oliwą z obu stron
  • makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z sosem serowym
  • rybkę serwujemy na makaronie polaną łyżeczką miodu oraz sosem z owocami:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz