wtorek, 21 kwietnia 2015

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą

Dziś mam dla Was zupkę jarzynową z dodatkiem czerwonej soczewicy ;) 



składniki

1,5 litra bulionu
pół selera
2 cebule
6 marchewek
2 papryki
puszka pomidorów
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
kilka kropel soku z cytryny
papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz


W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek przez ok 7 minut.



 W między czasie w drugim garnku gotujemy bulion. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. 



Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.


 Następnie dodajemy soczewicę, pomidory i doprawiamy. Gotujemy pod przykryciem ok 25 minut , po tym czasie dajemy kilka kropel cytryny i szczyptę cukru możemy jeszcze dodatkowo przyprawić.





Smacznego!
K:*

Przepis pochodzi ze strony cookuj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz