poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką

Uwielbiam to wiosenne ciacho:)  
Czekam na nie z niecierpliwością cały rok. 
 Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką
 

SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej 
1/2 szkl. cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 żółtek 
200 g masła 
2-3 łyżki śmietan
Beza:
3-4 białka 
100 g cukru 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: 
4 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru
 
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 

1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach  i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 -180 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z 2 łyżkami cukru. 3-4 białka ubić z cukrem, dosypując stopniowo, na sztywną pianę. 



Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar, a na to wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem. 




Pyszności !!!
Rabarbalove

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz