środa, 18 czerwca 2014

Sezonowe pierogi z truskawkami, mięta i czekoladą

U mnie w domu nigdy się takich nie jadło, generalnie nie było u nas słodkich obiadów. Za to Wojtek je uwielbia :)
Sezonowe pierogi z truskawkami

SKŁADNIKI:

truskawki

 200-300 g mąki pszennej gorąca woda
łyżka oleju
śmietana
cukier
liście mięty, 
gorzka czekolada 
sól


Ciasto na pierogi wykonujemy  ze sprawdzonego już przepisu:

W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i  rozwałkowywać  na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów. 



 Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z posłodzoną śmietaną, liskami mięty i oprószone płatkami gorzkiej czekolady.



Czy są to też Wasze smaki dzieciństwa?
Wegetariański obiad III

2 komentarze: