sobota, 20 grudnia 2014

Zupa krem grzybowa

Tradycyjnie zaczynamy od zupki
Zupa krem grzybowa

SKŁADNIKI:
miseczka grzybów suszonych 
0,5 litra bulionu z jarzyn
1 łyżka oliwy
cebula, drobno posiekana
100 g serek topiony
100 ml śmietany
sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz, bazylia, czerwona czubryca, pietruszka


Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia.Wyłowić namoczone grzyby z wywaru (wywar zachować) i osuszyć na papierowym ręczniku. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. Dosypać posiekane grzyby. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut.
Zupę zmiksować razem z serkiem,śmietaną, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednio gęsty krem. Zagotować. Podawać posypaną pietruszką


Smacznego !!!
Wigilia 2014

1 komentarz:

  1. uwielbiam zupy krem, a to świąteczne wydanie zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń