poniedziałek, 22 grudnia 2014

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami

A na deser :)
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami

SKŁADNIKI:
1 opakowanie cista francuskiego
200 g kiszonej kapusty z marchewką
1 łyżka oliwy 
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki kminku
1 cebula 
1/2 szklanki białego wina 
garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, chili, papryka czerwona

Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. W szerokim nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, Zeszklić je przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas.
Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka.

Wymoczone i ugotowane wcześniej grzyby odsączyć na ręczniku papierowym i posiekane podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Zostawić na ogniu przez ok 20 minut.Po tym czasie dodać do kapusty i jeszcze ok 10 minut razem dusić.
 Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tary wyłożyć farsz kapuściany. Górę udekorować gwiazdkami.
Piec w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez 20-30 minut.


Kroić po delikatnym wystygnięciu. 


 Smacznego!!!
Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz