piątek, 3 kwietnia 2015

Pierogi ruskie z sosem z rzeżuchy

Dawno już u nas nie było pierogów.
Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem


SKŁADNIKI:
kilka ziemniaków
250g białego sera
1 cebula
mąka tortowa
ciepła woda
olej rzepakowy
sól, pieprz, czerwona papryk, masło

sos:
rzeżucha
jogurt lub śmietana
łyżeczka chrzanu
1 ząbek czosnku
sól pieprz


Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej ale tym razem  wykonałam go w ekspresowym tempie.
Obrane i pokrojone ziemniaki na małe kawałki gotujemy w osolonej wodzie. Rozdrabniamy w misce biały ser. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku. Jak ziemniaki będą już gotowe, odcedzić je i wystawić na 5 minut na balkon. Przy tej pogodzie szybko ostygną. Ostygnięte dokładnie utłuc i dodać do białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki.

W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu.
Składamy na pół, zlepiamy ranty i wykonujemy falbankę.
Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.

W tym czasie przygotowujemy sos. Siekamy garść rzeżuchy dokładamy do jogurtu. Mieszamy doprawiając chrzanem, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku..
Pierogi okrasić roztopionym i podajemy z sosikiem :)

Dla mnie pierogi na obiad, to szybki obiad. Wyszło 60 pierogów i zmieściłam się w godzinie.
Smacznego !!!
Wegetariańska Wielkanoc 2015 Wariacje pierogowe Wielkanocne Smaki - edycja V Wielki Post 2015

1 komentarz:

  1. o! sos rzeżuchowy! Pierwszy raz widzę, rewelacja :) Miło mi dołączyć taki przepis do akcji!

    OdpowiedzUsuń