niedziela, 19 kwietnia 2015

TArteletki Serowo- Krówkowe

Składniki:
na 5- 6 sztuk  babeczek

spód:
  • 1 op herbatników maślanych
  • 4 łyżki masła
nadzienie:
  • 1 op serka ricotta
  • 1 op twarożku naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki trzcinowego cukru pudru
  • 200 ml mleka kondensowanego
  • 0,5 kubka brązowego cukru 
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli
dekoracja:
  • 1 op śmietanki kremówki 30%
  • 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru







Przygotowanie:
  • na początek rozpuszczamy masło i kruszymy herbatniki, łącząc oba składniki tak aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku
  • mleko skondensowane wlewamy do rondelka, mieszając z cukrem gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia
  • oddzielamy żółtko od białka, żółtko mieszamy z ricottą, dodajemy cukier waniliowy
  • białko ubijamy na pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli
  • ostudzoną masę krówkową łączymy ze śmietaną oraz twarożkiem, do masy delikatnie dodajemy ubite białko
  • na dno foremek wykładamy herbatniki, nakładamy masę z serka ricotta, a na wierzch masę krówkowo- serową
  • pieczemy około 20 minut w temp 180*C
  • Śmietanę ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym
  • Podajemy z bitą śmietaną:) SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz