Mus czekoladowo-pomarańczowy

Mus na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo wykwintnym i skomplikowanym deserem. Ale po części jest to mylne skojarzenie, bo wykwintny jest tu i owszem smak, ale jeśli chodzi o przygotowanie to zdecydowanie jest to deser nie wymagający wielkiego wysiłku kulinarnego. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to by dać mu chwilę odpocząć w lodówce a potem delektować się jego smakiem.


 Składniki:
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem, dodajemy cynamon, imbir oraz otartą skórkę z pomarańczy. Mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.



Komentarze