Sos Chili to podstawowy element kuchni Meksyku.
Pikantny sos, w którego smaku wyraźnie dominują
pomidory i oczywiście papryczka chili - jego ostrość modyfikujemy właśnie jej ilością. Sos Chili możemy podać z makaronem,
ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami albo
jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos
zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji).
Domowy Ostry Sos Chili - Składniki:
3-4 papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru
Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania:
Wszystkie
warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na
niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez
ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez
kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu.