wtorek, 14 kwietnia 2015

Paccheri z mielonym indykiem i gruszką w tymianku.

Też tak macie, że planujecie coś przygotować na obiad, lub jakieś inne danie, a finalnie zupełnie coś innego Wam wychodzi? Mi się to zdarza dość często, przynajmniej twórczo jest. Dziś u rzeźnika, jak odebrałem Młodego z przedszkola, to on wybierał mięso. Chciałem go ukierunkować na wołowinę, jednak jego niemal pięcioletnie jestestwo nie da się już kierunkować, przynajmniej jeżeli o wybór mięs do obiadu chodzi.


Czego nam potrzeba?
-400 gram mielonego filetu z idyka
-300 gram makaronu paccheri
-gruszka, obrana w kostkę pokrojona
-suszony tymianek, łyżeczka
-sól, pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
-masło
-ocet z wina musującego
-cebula biała, posiekana
-śmietanka 30%
-drobno starty parmezan

Cebulę szklimy na maśle klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut z łyżeczką octu.
Na osobnej patelni smażymy na kilku kroplach oleju rzepakowego mięso, które wcześniej przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką.
Mięso przekładamy do gruszki z cebulą, mieszamy i podsmażamy całość. Dodajemy ugotowany, cedzony, ale nie przelany zimną wodą, makaron. Posypujemy łyżeczką parmezanu, mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy kilka łyżek śmietanki, mieszamy.

Zjadamy ze smakiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz