200 g masła (zamrożonego), 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 szklanki cukru, 400 g twarogu, 3/4 szklanki cukru do twarogu, 2 jajka, czekolada, parę łyżek mąki ziemniaczanej(jeżeli masa twarogowa okaże się rzadka. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć np budyniu śmietankowego).
Przygotowanie:
Piec rozgrzać do 220°C.Masło zetrzeć na tarce. Dodać cukier, mąkę i sodę. Wszystko razem rozetrzeć, powinna powstać kruszonka. Ser rozgnieść widelcem. Dodać cukier i jajka. (Można dodać połamaną na kwadraciki czekoladę oraz dodać cukier waniliowy). Formę natłuścić (20 cm)i włożyć do niej połowę kruszonki. Następnie wyłożyć masę twarogową i znów kruszonkę. Nic nie mieszać tylko delikatnie wyrównać. Piec ok 40 min, w zależności od piekarnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz