Zupa krem z groszku

 

 

 

 

 

Zielona, wiosenna, lekka i smaczna.

Bardzo lubię zupy kremy. Lubię ich konsystencję i wygląd, są wg mnie bardzo eleganckie i chętnie podaje je na różnych imprezach rodzinnych.

 

 

Składniki:

4 ziemniaki

cebula

3 ząbki czosnku

kawałek pora (ok 5 cm)

4 ziemniaki

400g groszku mrożonego lub z puszki

pietruszka

2 łodygi selera naciowego

8 szt ziela angielskiego

listek laurowy

sól

pieprz

szczypta chili

łyżka masła i łyżka oleju

 

do podania:

śmietana kremówka 36%

świeża natka pietruszki lub listki mięty

 

 

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i olej.

Cebulę i pora posiekać i zeszklić na maśle.

Ziemniaki, pietruszkę, seler naciowy pokroić w kawałki i chwilę przesmażyć z cebulą.

Do garnka dodać przeciśnięty czosnek, ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą (tylko tyle by składniki były nią przykryte) i gotować ok 25 min aż warzywa będą miękkie.

Z zupy wyłowić ziele angielskie i liść laurowy a dodać sól, pieprz oraz groszek zielony. Gotować 5-7 min. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.

Kremówkę lekko podbić by stała się gęstsza, zieleninę posiekać.

Zupę podawać z kleksem bitej śmietany, oprószoną zieleniną.

 

 

 

Zupa krem z groszku