TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kawa z kardamonem

Po raz pierwszy kawę z kardamonem piłem kilka lat temu w Jordanii. Nie ukrywam, że postawiła mnie na nogi. Teraz w Arabii Saudyjskiej nie wyobrażam sobie, bym mógł pić np. kawę rozpuszczalną.
W niemal każdym sklepie w Al-Khobar czy Dammam można wybrać sobie rodzaj ulubionej kawy i poprosić, żeby zmielili ją od razu z kardamonem.

Taką kawę lubię najbardziej, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :)

Kawa z kardamonem - składniki 

-proporcje dla jednej osoby
  • 2 łyżeczki bardzo drobno mielonej kawy (ja preferuję średnio paloną)
  • 120 ml wody
  • 4-5 wyjętych uprzednio z łupiny ziarenek kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, jeśli nie macie moździerza
  • cukier do smaku
  • tygielek lub niewielki metalowy garnuszek

Kawa z kardamonem - przygotowanie

Po wyjęciu z łupiny ziarnka kardamonu rozetrzeć w moździerzu, dodać do kawy i wymieszać.
Wymieszaną z kardamonem kawę wsypać do tygielka, dodać cukier (w moim wypadku tyle samo cukru co kawy) i zalać  zimną  wodą
Doprowadzić kawę do wrzenia, kiedy kawa zacznie się podnosić i pojawi się piana, zdejmujemy ją na chwilę z ognia, a kiedy opadnie stawiamy tygielek ponownie na ogniu. 
Tę czynność powtarzamy trzykrotnie.
Jeśli ktoś nie lubi kawy z fusami to po zaparzeniu możemy zamieszać i poczekać, aż fusy opadną na dno lub przecedzić przez papierowy filtr do kawy.
Zaparzoną kawę przelewamy do filiżanki.

ps. Wielu moich Kolegów z pracy, zarówno Saudyjczyków jaki przedstawicieli innych nacji pijąc tak zaparzoną kawę, wypija także fusy
Tego też się od Nich nauczyłem :)

ps. Możmy też przygotować sobie zapas takiej kawy mieląc w młynku kawę ziarnistą razem z ziarnami kardamonu lub ze zmielonym kardamonem.


Kawa z kardamonem

 

Komentarze

  1. super zdjęcie tej kawy, opisana tak sugestywnie, że czuję jej zapach, szkoda że nie lubię kawy, ale zapach uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, ale może pozostałe przepisy będą Ci odpowiadały :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kardamon w kazdej postaci :-) a bez kawy nie wyobrazam sobie zycia :-) pijalam kawke z cynamonem ale teraz warto sprobowac z kardamonem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas pobytu w Polsce prawie nie piłem kawy, natomiast w Arabii piję kawę bardzo często.
      Kawę z kardamonem polceam serdecznie, mnie bardzo smakuje

      Usuń
  3. Uwielbiam kawę przygotowaną w taki sposób. Praktykuję od lat, choć zamiast kardamonu dodaję imbir lub cynamon. Poszukam kardamonu. Wzbudziłeś potrzebę :)

    Sa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawę z cynamonem też lubię, ale z imbirem dopiero muszę wypróbować.
      Dzięki za inspirację :)

      Usuń
    2. Do kawy oprócz imbiru, cynamonu i kardamonu, możesz dodać także, skórkę pomarańczową, goździki mielone.
      Ja czasami mam chcę na kawę "piernikową", która sama wymyśliłam, do kawy dodaję wszystko to co wypisałam powyżej na raz + cukier, wszystko to zagotowuję w garnuszku,a potem przecedzam przez filtr do kawy (to samo robię jeśli mam chęć na herbatę piernikową). Można by sprawdzić także z anyżem, ale nie mam na razie szczęścia trafić na anyż ani w PL ani tu, więc nie powiem jak smakuje i czy pasuje anyż do kawy. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Typowy przepis na kawę po turecku :) Tylko, że w Turcji dostajesz bez kardamonu, ale reszta 100% ten sam rytuał "parzenia". Turecka kawa jednak to nie jest taka kawa w konsystencji po zmieleniu, jak np Lavazza, właściwie to ma wygląd jak gorzkie kakao wedlowskie do wypieków lub przypomina to mąkę. Zamiast tych "fusów" jak z innych (normalnych) kaw mielonych, na dnie filiżanki jest coś jak muł/błoto :)
    Smak jest kawy dość ziemisty,owszem kawowy, ale to tak jakby zagotować zwykłą kawę z ziemią. Czy ta Twoja kawa, którą pijesz ma taki podobny smak, czy jednak jest to kawa "normalna" w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, moja jest "normalna" tylko mocno czuć kardamon. I też jest tak zmielona, że się "błotko" robi po wypiciu :)
      Z anyżem nie próbowałem, ale jak gdziś u siebie znajdę (a znajdę:D) to zrobię i zamelduję o wrażeniach :D

      Usuń
  5. Ja po powrocie z Jordnii tez zarazilam sie kawa z kardamonem. Miele kawe wraz z calym kardamonem w skorupkach. Pije taka lat juz kilka i innej sobie nie wyobrazam.
    Zulla

    OdpowiedzUsuń
  6. słyszałam o tym połączeniu...z cynamonem mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Potwierdzam, że jest świetna. Ale może mi pomożesz? W trakcie umrah piłem taką z kardamonem, lecz w kolorze złotym (jest to potwierdzone, że Qahwah może być złota jak coś ;)) i w sumie najbardziej zbliżona do tego jest kawa instant Nescafe Arabiana (około 50zł za 20 saszetek- bo sprzedaż tylko na Bliskim Wschodzie).

    Mam nadzieję, że uda się wkleić link z wikipedii:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Different_Types_of_Arabic_Coffee.jpg/1920px-Different_Types_of_Arabic_Coffee.jpg

    Chodzi mi o kawę po lewej stronie...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych