expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 8 listopada 2013

Kurczak. Pieczarki. Winogrono. Cydr.


Po dość długiej przerwie dziś w końcu powracam z nowym przepisem. Robię to trochę w biegu, bo jak zwykle cierpię na niedoczas. W brew pozorom jesienne, długie wieczory nie obfitują u mnie w nudę. I nawet wtedy gdy zaplanuje sobie wieczór przy komputerze ostatecznie okazuje się, że nic mi z tego nie wychodzi.
Wychodzą mi za to nowe dania w kuchni. To, że nie pisałam przez dłuższy czas, nie oznaczało że nic nie jedliśmy albo że jedliśmy wiąz to samo. Mam gdzieś głęboko zakorzenioną potrzebę szukania nowych połączeń i testowania co raz to nowych dań. Dzisiejsze będzie bardzo proste i szybkie, bo takie lubię najbardziej. Zdaje sobie jednak sprawę, że moja propozycja nie podbije wszystkich serc, jest to bowiem danie dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Wszystko idealnie współgra z aromatem wytrawnego cydru. Zapraszam.


Kurczak w winogronami w cydrze
składniki
  • około 300 g udek kurczaka bez skóry lub 4 nóżki 
  • 350 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 100 g czerwonych winogron
  • 100 ml wytrawnego cydru
  • 100 ml śmietany
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz 
wykonanie:
Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju przez około 8 minut. Dodajemy posiekaną szalotkę, smażymy jeszcze 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy do kurczaka cydr i gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje.
Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plastry pieczarki.
Dodajemy je do kurczaka wraz ze śmietaną i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy na koniec winogrona przekrojone na pól i pozbawione pestek. Gotujemy kolejne 2-3 minuty.
W razie potrzeby sos można zagęścić mąką.



Brak komentarzy: