środa, 8 kwietnia 2015

Szpecle alzackie z warzywami.

Składniki:

200 g mąki
2 jajka
2 średnie marchewki
1 duży por
1 cukinia
1/2 szklanki wody
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz ziołowy


Wykonanie:

Cukinię, marchewkę i por pokroić w słupki o równej długości.
Na patelni rozgrzać połowę masła i dodać marchewkę.
Lekko ją podsmażyć, a następnie dodać pora.
Smażyć około 5 minut i dołożyć cukinię. Podlać bardzo małą ilością wody.
Posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.
Smażyć chwilę często mieszając, a w razie potrzeby podlewać wodą.
Do garnuszka wsypać mąkę, wbić jajka i wymieszać. Dolewać stopniowo
wodę , aby ciasto miało gładką konsystencję (nie może być zbyt rzadkie).W razie, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu.
W garnku zagotować wodę i lekko posolić.
Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski.
Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody.
Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i  podsmażyć szpecle..
Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
Podawać bezpośrednio na talerz.


Żródło Doradca smaku Michel  Moran

22 komentarze:

  1. Już jesteśmy ciekawi smaku tego specjału:) To dla nas absolutna nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłam, ale na pewno by mi posmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na kluski kładzione, następnym zrazem też zrobię z talerzyka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takiego ciasta moja mama kiedyś robiła kluski do zupy :)
    Pewnie z warzywami też by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. trochę jak zacierka, ale nie w zupie. Ciekawe, chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe połączenie kluseczek z mięskiem :) bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne i ciekawe danie :)

    OdpowiedzUsuń