wtorek, 24 marca 2015

KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA

KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA



Białej kiełbasy w dzieciństwie nie lubiłam. Była zawsze na Wielkanoc, ugotowana w osolonej wodzie, podawana z musztardą na wielkanocne śniadanie, keczupu wtedy nie było;))). Jeśli tylko udawało mi się wymigać od niej to nie jadłam.

W moim dorosłym życiu, znalazła ona jednak swoje ważne miejsce w naszym rodzinnym menu. Robiliśmy ją pieczoną i w takiej wersji uwielbiamy.

SKŁADNIKI:
Biała kiełbasa, woda, 1 łyżeczkę oliwy.


n/z kiełbasa usmażona i zrumieniona z jednej strony, woda wysmażyła się



WYKONANIE:
Do rondla lub na patelnię wlać oliwę – ułożyć kiełbasę – zalać wodą tak, by kiełbasa była przykryta – dusić na średnim ogniu pod przykrywką aż wysmaży się woda a kiełbasa przyrumieni – nakłuć kiełbasę widelcem odwrócić w różnych miejscach, żeby wyleciał z niej nadmiar wody i tłuszczu – odwrócić na drugą stronę – smażyć jeszcze by kiełbasa przyrumieniła się z drugiej strony.


                                                n/z: przyrumieniamy z drugiej strony



PODAWAĆ:
- na ciepło lub zimno,
- tradycyjnie z pieczywem, musztardą, chrzanem, keczupem,
- jako danie na wielkanocne śniadanie,
- na okazjonalne stoły.

UWAGA:
- jeśli kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną łyżeczkę,
- jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec,
- niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku wielkanocnego lub podać na zimno na następny posiłek.

ZAJRZYJ pod LINKI:

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,329595204,title,BIALA-KIELBASA,index.html


http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330679874,title,PRZYGOTOWYWANIE-SWIAT-wspomnienia-zapiski-luzne-praktyczne-rady,index.html

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis !!! Taką kiełbaskę lubię na wielkanocne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń