sernik kawowy z nutą cynamonu

2031

sernik_kawowy

składniki na spód ciasta:
1 szkl posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl pokruszonych herbatników
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru

wykonanie:
Herbatniki i orzechy mieszamy razem, wysypujemy na dno blaszki (21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia), polewamy masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C.

składniki na masę serową:
800 g twarogu
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl kwaśnej śmietany
4 jajka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 szkl gorącej wody
1/2 łyżeczki cynamonu

wykonanie:
Kawę i cynamon mieszamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Ser mielimy a następnie miksujemy z cukrem i mąkami. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksujemy. Dodajemy śmietanę, ostygniętą kawę, miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone herbatniki z orzechami. Przez 10 min.pieczemy w 230 st. C. a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczemy jeszcze prze ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here