czwartek, 2 kwietnia 2015

Jajka po szkocku w sosie chrzanowym

        Święta nie mogą obyć się bez jajek- oto jedna z propozycji obiadowych na Święta Wielkanocne I nie tylko. Jajka po szkocku  obtoczone są delikatnym mięsem wołowym , a sos chrzanowy dodaje wyrazistości tej potrawie. Pieknie się prezentuje I zapewniam Was że super smakuje :)
Polecam I zapraszam po przepis.


Składniki:
10 jajek - ugotowanych na twardo
600-700 gr mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 łyżki musztardy
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka
mąka i oliwa do smażenia 

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce na grubych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą I musztardę- mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę - mieszamy.  Dzielimy mięso na 10 równych kulek, formujemy placki, układamy jajko I zalepiamy je.
Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :)




Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad  np z sosem chrzanowym  lub  obiad z ziemniakmi, sosem chrzanowym- przepis tutaj I surówkami.
Polecam I życzę smacznego :)



1 komentarz:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit