Chleb Wielkanocny

 

 

 

Robiłam na początku tygodnia chrzan tarty po wykopie korzeni z ogrodu mamy i wyszło mi tego naprawdę sporo.

Pewnie w najbliższym czasie będzie zupa chrzanowa, oczywiście ćwikła z chrzanem, sos chrzanowy np. do pieczonego chrzanu, surówka z sosem chrzanowym.

Postanowiłam tez dorzucić kopiastą łyżkę chrzanu do właśnie mieszanego ciasta na chleb.

Chleb jak zwykle ostatnio przygotowałam metodą nocną, dzięki której ma wilgotny, delikatny  miąższ, który się nie kruszy jak przy tradycyjnych drożdżowych wypiekach.

Polecam przygotować taki chlebek na wielkanocny stół – przy takiej ilości jedzenia w święta, pewnie chleba dużo nie pójdzie, warto więc postarać się i samemu upiec.

 

 

 

Składniki:

200g mąki pszennej jasnej

300g mąki razowej np. pszennej lub orkiszowej

łyżeczka drożdży suszonych

łyżeczka soli

łyżka chrzanu tartego

ok 300ml (lub więcej) zimnej wody

 

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąki, sól, drożdże i mieszamy wszystko.

Dodajemy chrzan i wodę – mieszamy tylko do momentu aż składniki ciasta połączą się (absolutnie nic nie wyrabiamy i nie zagniatamy). Wody tyle by ciasto było gęste, ale składniki dały się wymieszać.

Miskę z ciastem przykrywamy folią i zostawiamy na noc na kuchennym blacie.

Następnego dnia ciasto dobrze mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st z naczyniem żaroodpornym z przykrywka w środku.

Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika, przekładamy ciasto, przykrywamy i pieczemy przez 30 min.

Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 min.

 

 

 

 

Chleb Wielkanocny