Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez białej kiełbasy.
Tradycyjnie wyląduje w żurku, ale w tym roku podam ja również pieczoną.
Zapach, który wydobywa się podczas pieczenia, dodatkowo zwiększy apetyt moich domowników, co mam nadzieje pozwoli mi zebrać ze stołu tylko puste naczynia.
A wy macie swoje ulubione sposoby na biała kiełbasę?
SKŁADNIKI:
500 g surowej białej kiełbasy
1 duża cebula
ostra musztarda
majeranek
olej
Tradycyjnie wyląduje w żurku, ale w tym roku podam ja również pieczoną.
Zapach, który wydobywa się podczas pieczenia, dodatkowo zwiększy apetyt moich domowników, co mam nadzieje pozwoli mi zebrać ze stołu tylko puste naczynia.
A wy macie swoje ulubione sposoby na biała kiełbasę?
SKŁADNIKI:
500 g surowej białej kiełbasy
1 duża cebula
ostra musztarda
majeranek
olej
A jak to zrobić:
Cebulę pokroić w cienkie piórka i wysypać na dno naczynia do zapiekania.
Ułożyć na niej pęta kiełbasy, które nakłuć wykałaczką (aby podczas pieczenia nie popękały) i z wierzchu posmarować musztardą.
Całość oprószyć majerankiem i skropić olejem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 60 minut.
Podawać bezpośrednio po wyciągnięciu z pieca.
Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej kiełbasy jest chrzan.
Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej kiełbasy jest chrzan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz